31 maart 2025

Van 22 februari t/m 29 maart 2025 exposeerden Eva de Witte, Henriëtte Coppens, Leny van Haperen de Ceuster en Piet van Aaken. De feestelijke opening vond plaats op zaterdag 22 februari om 11:00 uur door Paul Vermeulen, voorzitter van de werkgroep ‘Beeldende kunst in de Nobelaer’. 

Meer info over exposities
6907
31 maart 2025

Over de expositie

Eva de Witte, ontwerper, woonachtig in Etten-Leur. De rode draad binnen haar ontwerpen is te vinden in de verhalen die zich verbinden aan de werken en welke boodschap dit met zich meedraagt.
Van 2019 tot 2023 volgde ze de opleiding modemaatspecialist op Yonder Tilburg (ROC Tilburg).
Gedurende haar opleiding komt ze veel te weten over hoe vervuilend de textielindustrie is voor de planeet. In het vierde jaar van haar studie besluit ze hier dan ook iets mee te gaan doen. Ze maakt dan een collectie volledig rondom het thema duurzaamheid. Niet alleen moet de collectie tijdloos en duurzaam ogen, maar ook in het proces is duurzaamheid zeer verfijnd toegepast.

Henriëtte Coppens, Raamsdonksveer 1958. Sinds 1966 wonend in Etten-Leur. Al vroeg was het zaadje voor het tekenen van portretten geplant door het werk van haar vader. Toch besloot Henriëtte pas zo’n 10 jaar geleden zich hierin te bekwamen. Via teken- en schilderlessen bij o.a. De Nobelaer en bij kunstenaars uit Etten-Leur en door de invloed van haar werk in de textielbranche is een stijl ontstaan waarin alles zijn plek vindt. Zij maakt schilderijen in acrylverf, vaak met toegevoegde (textiel)materialen en portrettekeningen in pastelpotlood en krijt. Als danseres haalt zij ook inspiratie uit haar interesse in beweging en dans. In de afgelopen jaren heeft Henriëtte regelmatig deel uitgemaakt van de Open Atelier Route Etten-Leur.

Leny van Haperen de Ceuster, Etten-Leur 1955. Opleiding: IKO Hoogstraten, tekenkunst. Bister, conté krijt, oostindische inkt, rietpen potlood, kwast en gezaagde roerlatjes zijn de materialen en werktuigen waar Leny mee werkt. Bij de eerste snelle opzet met bister wordt de toon en sfeer al direct neergezet waarna met oostindische inkt getekend en geaccentueerd wordt, vaak met behulp van gezaagde stukken roerlat. Uitganspunt van haar werk is de geboorteplaats Leur waar ze op zoek gaat naar het dagelijkse leven, plekken die treffen en opvallen omdat menselijke activiteit daar heeft plaatsgevonden of nog steeds plaatsvindt, één moment even stilzetten.

Piet van Aaken, Vessem 1946, woonachtig in Etten-Leur is een autodidact, een hobbyfotograaf, die al meer dan 60 jaar bezig is met fotografie. Creatieve fotografie is voor hem het gewone op een ongewone manier weergeven. Basisbegrippen zijn isoleren, detailleren en deformeren. Hierbij speelt de keuze van achtergrond, scherptediepte, brandpuntsafstand, opnamestandpunt en vooral belichting een grote rol. Piet heeft zich ook speciaal toegelegd op macrofotografie; dit is fotograferen op de vierkante centimeter. Dan breekt er een wereld aan mogelijkheden open. In en om het huis zijn legio onderwerpen te vinden, zoals een stukje verweerd hout, een detail van een bloem en een stukje ijs.

Kies een taal