Lezen en shicrejvn is neit voor iereeden vezlafnekspred
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in ons land. Heb je moeite met lezen, schrijven en niet de digitale vaardigheid die in het dagelijks leven van een volwassene wordt verwacht, dan loop je een grote kans achterop te raken in onze maatschappij. Met het Digi-Taalhuis wil De Nobelaer samen met de gemeente Etten-Leur hierin verandering brengen. Wethouder René Verwijmeren: “Het certificaat is voor mij veel meer dan een bordje aan de muur. Het is een bevestiging dat we een Digi-Taalhuis hebben dat staat als een huis. Het is een resultaat van vele jaren hard werken en echt een kers op de taart. Dat doen we met de vrijwilligers, professionals, organisaties en uiteraard de taaldeelnemers zelf. We zijn er dan ook ontzettend trots op dit moment met zo’n positief resultaat samen te mogen vieren”.
De Nobelaer heeft opnieuw een certificering in de wacht gesleept en wel voor het Digi-Taalhuis. Op dinsdag 19 december 2023 werd dit in het bijzijn van taalvrijwilligers, taalcursisten en wethouder Verwijmeren feestelijk gevierd met de onthulling van het certificeringsbordje. In februari ontving het cultuurhuis al een officieel kwaliteitscertificaat van Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) voor de gehele organisatie. Echter worden Digi-Taalhuizen sinds 2020 ook apart gecertificeerd. En dus volgde na de algemene certificering ook een toetsing op de kwaliteit, het maatschappelijk effect en de toekomstbestendigheid van het Digi-Taalhuis Etten-Leur. Het ontvangen certificaat is vier jaar geldig.
Met het certificaat heeft De Nobelaer de bevestiging gekregen dat de functies, organisatie en diensten van Digi-Taalhuis Etten-Leur op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan. Willeke Rosdorff, Hoofd Educatie: “De positieve uitkomst van deze audit is vooral een groot compliment naar al onze taalvrijwilligers. Zij werken week in, week uit met de taalcursisten aan het beter leren lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal. We zijn dan ook trots op onze taalvrijwilligers en daarmee op het kwaliteitscertificaat dat we hebben behaald.”
Aanbod Digi-Taalhuis is flexibel en in ontwikkeling
Het auditteam is van mening dat het Digi-Taalhuis Etten-Leur toekomstbestendig is. Het speelt een grote rol in de bestrijding van laaggeletterdheid. Er is een divers aanbod aan producten en diensten dat daaraan bijdraagt en dat continu in ontwikkeling is, passend bij de lokale behoefte. De belanghebbenden zoals gemeente, vrijwilligers en deelnemers zijn tevreden over het Digi-Taalhuis. Een groot aantal mensen maakt gebruik van de aangeboden diensten. Veel deelnemers blijven jarenlang gebruik maken van het aanbod, mede vanuit het sociale aspect om elkaar te ontmoeten. Ook zijn enkele ontwikkelpunten geconstateerd welke met name liggen op het vlak van samenwerken met lokale partners en het zichtbaar worden buiten cultuurhuis De Nobelaer.
Tijdens het wekelijkse Taalspreekuur op dinsdagavond van 18:00 – 19:30 uur kan iedereen zonder afspraak langskomen voor hulp en advies.
Wethouder René Verwijmeren (l) en Coördinator Digi-Taalhuis Conny Ruiten (r) bij het certificeringsbordje