6592

Van 22 januari t/m 1 februari 2025 vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. De Nobelaer viert dit o.a. met diverse voorleesmomenten in de huiskamer van het cultuurhuis en deze inspiratiepagina. 

Prentenboek van het jaar

Rinus is prentenboek van het jaar 2025. 

Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine stoere neushoorn Rinus die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort. Maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein.

Geschreven door Ingrid & Dieter Schubert
 

Prentenboek van het jaar

Voorleestips

Elke dag van de Nationale Voorleesdagen een voorleestip. Je kunt het!

1. Kies een boek dat past bij het leven van je kind

Bedenk wat je kind al weet en wat het interessant vindt. Misschien komt er binnenkort een broertje of zusje bij, gaat je kind voor het eerst naar school of leert het tandenpoetsen. Kies een boek dat daarover gaat, zodat ze zich in het verhaal kunnen inleven.

2. Maak van het voorleesmoment een gewoonte

Lees voor op een vast moment, kinderen vinden het fijn als ze op het voorleesmoment kunnen rekenen. Lees voor op een plek waar je kind niet bezig kan zijn met iets anders en maak het gezellig, met een knuffel of kussen erbij.

3. Maak je kind nieuwsgierig naar het verhaal

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Bekijk deze samen en verzin met elkaar waar het boek over gaat.

4. Lees rustig voor, praat duidelijk en kijk je kind regelmatig aan

Zo begrijpt je kind goed wat er gebeurt, wie iets zegt en wat de sfeer is. Je hoeft geen verschillende stemmetjes op te zetten, het is genoeg om te praten op een toon die bij het verhaal past.

5. Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind wat zij denken dat er zal gebeuren. Door die vraag denkt je kind goed na en leert het zelf problemen op te lossen.

6. Leg moeilijke woorden uit

Wijs bijvoorbeeld naar een plaatje, geef een voorbeeld of gebruik een ander woord dat hetzelfde betekent. Zeg het woord na het verhaal nog eens. Zo onthoudt je kind het beter en leert het de taal. Wordt het woord al duidelijk door het verhaal of de plaatjes? Dan hoef je het niet uit te leggen.

7. Laat je kind vertellen

Geef je kind de kans iets te zeggen terwijl je voorleest. Elke opmerking over het verhaal is goed, zo geven ze het verhaal een eigen betekenis. Misschien maakte je kind zelf wel iets mee dat in het verhaal gebeurde. Door er samen over te praten, begrijpen ze het verhaal beter.

8. Lees hetzelfde boek een paar keer voor

Bij de eerste keer voorlezen is je kind geboeid. Bij de tweede keer herkennen ze het verhaal. En bij de keren daarna ontdekken ze de details. Ook voor jou hoeft hetzelfde verhaal vaker voorlezen niet saai te zijn. Bespreek elke keer iets anders na het lezen, zoals het onderwerp of de personen. Of vraag je kind of het zichzelf in het verhaal herkent. Zo blijven ze erbij betrokken.

Vertalingen ‘Rinus

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed, en dus ook in een andere taal voorgelezen. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders zich van bewust zijn. (Groot)ouders kunnen dus het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie.

Heb jij een (klein)kind dat meertalig wordt opgevoed of heb je zelf een andere moedertaal? Lees dan ook gerust voor in jouw eigen taal! Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar Rinus in het Pools, Oekraïns, Turks en Arabisch.

Kom een vertaling ophalen in de bibliotheek en gebruik deze naast het Nederlandstalige boek. Kinderen kunnen zo de illustraties groot en in kleur bekijken.
En als je dan toch in de bibliotheek bent, vraag dan direct naar de collectie (prenten)boeken in andere talen.

Vertalingen ‘Rinus’

De prentenboeken top 10

De prentenboeken top 10

Extra tips

De Voorleeshoek

Ben je lid van bibliotheek? Je kunt met je inloggevens ook inloggen bij devoorleeshoek.nl 
Hier kun je genieten van oneindig veel leesplezier met meer dan 700 voorleesfimpjes!
Tijdens de Boekstart inloopochtend wordt hier meer uitleg over gegeven. 

Ontdek de voorleeshoek

Boekstart inloopochtend

Elke woensdag van 10:00 - 12:00 uur (m.u.v. schoolvakanties) vindt Boekstart plaats in De Nobelaer. Onze leesconsulent adviseert bij het vinden van passende boeken. Een ontmoetingsplek voor ouders, opa’s, oma’s en kinderen.

Lees meer

Nationale Voorleesdagen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen stimuleren we het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Dit feestelijke evenement vindt ieder jaar plaats rond eind januari/begin februari. Om het voorlezen nog meer te stimuleren worden ieder jaar het Prentenboek van het Jaar en de Prentenboek Top 10 verkozen. Dit prentenboek staat centraal in de activiteiten die tijdens De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd.

Lezen stimuleren

Wist je dat er tijdens De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek veel evenementen plaatsvinden? Dit doen we allemaal om zoveel mogelijk ouders te stimuleren een boek voor te lezen aan hun kind(eren). Want kinderen die op jonge leeftijd regelmatig voorgelezen worden, leren sneller zelf lezen én hebben relatief minder moeite met spellen en begrijpend lezen. Ook op het gebied van concentratie en rekenvaardigheid is er een merkbare positieve invloed. Genoeg redenen om lekker te gaan (voor)lezen dus! Bij De Nobelaer Bibliotheek kun je altijd terecht voor een boek, voor jong en oud.

Prentenboek van het Jaar en Prentenboek Top 10

Jaarlijks wordt voor De Nationale Voorleesdagen Het Prentenboek van het Jaar en De Prentenboek Top 10 onthuld. Een jury van bibliothecarissen kiest een winnaar uit het complete aanbod van peuterboeken van het voorafgaande jaar. Het belangrijkste criterium is dat het boek, naar een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen. Uit het overige grote aanbod maakt een comité van jeugdbibliothecarissen een selectie: De Prentenboek Top 10. Samen met Het Prentenboek van het Jaar worden er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen De Prentenboek Top 10 vormen. Deze boeken zijn ook buiten De Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek te lenen. 

Nationale Voorleesdagen 2024

De Nationale Voorleesdagen 2025 vinden plaats van 22 januari tot en met 1 februari. Op woensdag wordt de week afgetrapt met het landelijke Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende en niet-bekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Ook het prentenboek van het jaar 2025 is bekend! Rinus is verkozen tot hét prentenboek van het jaar 2025. Het prentenboek is geschreven door Ingrid & Dieter Schubert. Naast dat dit boek te leen is in onze bibliotheek, wordt er tijdens De Nationale Voorleesdagen 2025  ook een speciale thematafel ingericht met de leukste boeken voor jong en oud!

Kies een taal